close

  • Być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczypospolitej Polskiej

    Strona Archiwalna
    Aktualna strona znajduje się pod adresem: gov.pl/dyplomacja

  • DYPLOMACJA PUBLICZNA

  • 29 maja 2017

    W ostatni weekend odbyła się w Yantai w Chinach dwudziesta druga gala Gourmand World Cookbook Awards – jednego z najważniejszych konkursów książek kulinarnych. Konkursu, który często nazywany jest kulinarnymi Oskarami.

    Książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek „Polish Culinary Paths” wydana w języku angielskim, chińskim, japońskim i koreańskim (edycje azjatyckie zostały przygotowane na zlecenie Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP) zdobyła aż dwie główne nagrody w kategoriach: Diplomatic Gastronomy (Embassy Cookbook) i Eastern Europe Cuisine.

     

    To nie pierwsze wyróżnienia dla "Polish Culinary Paths". W grudniu 2016 roku książka została nagrodzona w Chinach w konkursie platformy kulinarnej Xinzhuyi. W marcu 2017 roku odbyła się uroczysta gala, podczas której rozdano prestiżowe AIG PRIX – wyróżnienia przyznawane przez Académie Internationale de la Gastronomie. „Polish Culinary Paths” zdobyła Prix de la Littérature Gastronomique. Zaś podczas majowych Warszawskich Targów Książki 2017 publikacji przyznano Nagrodę Magellana w kategorii "przewodnik kulinarny" w konkursie "Najlepsze publikacje turystyczne 2016 roku".

    opr.M.Tomaszewska-Bolałek

     

    Ścieżki polskich smaków - informacje o książce

     

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: