close

  • Być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczypospolitej Polskiej
  • AKTUALNOŚCI

  • 14 listopada 2016

    „Stół Polski: ziemia, woda, las” - pod takim hasłem odbyło się w Ambasadzie spotkanie dla dziennikarzy kulinarnych i turystycznych, restauratorów i właścicieli hoteli zainteresowanych polskimi produktami regionalnymi i kuchnią polską.

    Wykład na temat charakterystyki polskiej kuchni i pokaz slajdów prezentujących tradycyjne rodzime potrawy w ujęciu współczesnym przygotowała Monika Kucia, dziennikarka kulinarna z Polski. Kucia mówiła m.in. o najlepszych, nagradzanych i certyfikowanych produktach kulinarnych w Polsce, a także przedstawiła atrakcje związane z turystyką kulinarną do Polski - szlaki kulinarne, ich infrastrukturę - szeroki wybór gospodarstw agroturystycznych i restauracji. Link do materiałów

     

    - Jak smakuje Polska? Czymś chrupiącym i owocowym, czymś wędzonym i słonym, czymś fermentowanym i lekko kwaśnym, ale też czymś korzennym i słodkim - zaczęła swoją opowieść dziennikarka. - Profesor Jarosław Dumanowski, badacz historii wyżywienia w Polsce twierdzi, że cała dawna kuchnia polska była piernikowa, korzenna, trochę słodka, trochę pikantna. Pierniki to dziś pozostałość po tych smakach, relikt. Słynnym polskim daniem były ryby w piernikach. Ryby, zwłaszcza słodkowodne były zawsze naszym produktem flagowym.

     

    Degustację z wyselekcjonowanych, najlepszych produktów z polskich gospodarstw rolniczych, pasiek i  regionalnych wytwórni rodzinnych przygotowała szefowa kuchni Joanna Jakubiuk z Podlasia. Produkty przywiozła z Polski w większości pozyskując je gratis w ramach promocji od polskich wytwórców i producentów. Za co w imieniu Ambasady i austriackich gości bardzo dziękujemy. 

     

    Na stole znalazły się m.in.: fasola wrzawska, kumpiak podlaski, karp milicki, jabłka grójeckie, gęś owsiana kołudzka, suska sechlońska, wiśnia suszona z Ostrowa Wielkopolskiego, hyćka z folwarku Wąsowo, olej z góry Św. Wawrzyńca, czekolada z manufaktury czekolady w Łomiankach. Z napojów miód z pasieki Jarosa w Łazisku stworzony z okazji 1050-leciea Chrztu Polski, wino ze Srebrnej Góry, cydr Smykan oraz wódka Młody Ziemniak i wódka KrzeskaLink do materiałów

     

    Co ważne, zaprezentowano też gościom z Austrii polską zastawę stołową. Złożyły się na nią kryształowe szklanki i kielichy z Huty Julia, kamionkowe tace i talerze z Bolesławca, porcelanowe talerze i miseczki z Kristoff z Wałbrzycha, posrebrzane sztućce z Warszawskiej Fabryki Platerów „HEFRA”. Dziękujemy Hucie Julia, wytwórni w Bolesławcu, oraz w Wałbrzychu, za wypożyczenie elementów zastawy. 

     

    Zachęcamy do obejrzenia filmu o produkcji szkła w Hucie Julia w Piechowicach. Huta chętnie gości i oprowadza turystów: kliknij aby obejrzeć film.

     

    Relacja z wydarzenia opublikowana w austriackim czasopiśmie Traveller dostępna tutaj: Traveller  

     

    Załączamy też adresy polskich szlaków i miejsc kulinarnych.

     

    SZLAKI KULINARNE W POLSCE

     

    Północ:

    Szlak Kulinarny Centrum Gdyni

    Szlak Tradycji i Smaku „ Niech Cię Zakole”

     

    Południe:

    Szlak Oscypkowy

    Na śliwkowym szlaku

    Śląskie Smaki

     

    Wschód:

    Białostocki Szlak Kulinarny

     

    Zachód:

    Poznański Kulinarny Szlak Miejski

    Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie

     

    SMACZNE MIEJSCA WARTE ODWIEDZENIA:

     

    Rogalowe Muzeum Poznania

    Muzeum Piernika

    Muzeum Chleba

    Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

    Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie

    Folwark Wąsowo

    Pałac w Orli z szefem kuchni Maciejem Bartonem

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: