""
close

  • Być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczpospolitej Polskiej

     

  • 2012

  • 20 grudnia 2012

    Czerwona zupa i korzenne ciasto mają podczas Bożego Narodzenia obowiązkowe miejsce na polskich stołach.

    Barszcz to tradycyjna polska zupa wigilijna. Według tradycji powinien być postny, przejrzysty i czerwony. Podstawą dobrego barszczu jest świeży kwas burakowy. Zakwaszano go też cytryną, a jak twierdzi autorka książek kulinarnych Hanna Szymanderska, „stare kucharki na Podolu miały swoje tajemnice zakwaszania wiśniami sokowymi, które dawały przepiękny kolor bordo”. Dobry efekt daje też zakwaszanie sokiem porzeczkowym, ale nigdy octem.

     

    Dobry barszcz powinien być słodkawo-kwaśny i intensywnie czerwony. Aby uzyskać ładny kolor, należy przed podaniem na stół przelać zupę przez sitko, na którym leży surowy utarty burak.

     

    Do wigilijnego barszczu znakomitym dodatkiem są uszka z grzybami, cebulką, rybą, bądź ugotowanym na twardo jajkiem. Można też podawać paszteciki albo pieczone pierożki.

     

    Piernik to z kolei żywa historia polskich smaków. Jak mówi prof. Jarosław Dumanowski, badacz dziejów żywienia w Polsce, „cała dawna polska kuchnia była piernikowa, korzenna - trochę słodka, trochę pikantna”. Dawniej piernika nie kojarzono ze słodyczami, był stosowany głównie jako zakąska do wódki.

     

    Staropolskie pierniki przygotowywano na kilka miesięcy przed świętami. Po upieczeniu ciasto było twarde jak żelazo – dopiero po wielu tygodniach dojrzewania nadawało się do jedzenia i wtedy rozpływało się w ustach. Także dzisiaj warto po wypieczeniu włożyć pierniki do słoja i zjadać dopiero po kilku tygodniach.

     

    Typowym ciastem przygotowywanym z okazji świąt Bożego Narodzenia jest piernik z bakaliami: rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową, migdałami, orzechami, figami. Na choince w wielu polskich domach wiesza się też pierniczki dekorowane lukrem, tzw. „całuski” – małe ciasteczka dojrzewające w słoikach przez cały adwent, czyli okres poprzedzający święta.

     

    więcej na: http://www.poland.gov.pl/Barszcz,i,piernik.,Polskie,przepisy,na,swieta,Kalendarium,5577x2889.html

    Tagi: Wigilia

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: